Diş Eksikliği Tedavi Yöntemleri
Diş eksikliklerinde hastaya kaplama ya da implant seçenekleri sunulabilir. Hareketli ya da sabit protezler, köprü ya da tek kronluk çözümlerden uygun olan yöntemi doktorunuzla beraber belirleyebilirsiniz.
Eksik dişlerin yerine konması, yiyeceklerin düzgün çiğnenmesi, çene desteği, kalan dişlerde sorunla karşılaşılmaması ve güzel bir gülümseme için önemlidir. Eksik dişler, ağız ve çenenin düzgün işlevi bozar ve eksik dişin/dişlerin yanındaki ve üstündeki dişler zamanla yer değiştirir, hareket eder ve eksik olan dişlerin yerine kayma yaşanabilir.
Kaybedilen bir dişi kaybettikten hemen sonra tedavi etmek, dişler önemli ölçüde değiştikten sonra birkaç yıl beklemekten çok daha kolaydır. Bir diş hekimi ya da protez uzmanı, eksik dişinizi veya dişlerinizi tedavi etmek için en iyi yöntemi belirleyecektir.
Eksik dişler; takma dişler, sabit diş protezleri (“köprüler”) veya diş implantları ile tedavi edilebilir. En uygun yöntem hekiminiz tarafından uygulanacaktır ancak genellikle implant; öncelikli tedavidir.
Tam Diş Eksikliği Tedavi Yöntemleri
Tam diş eksikliği durumunda size tüm ağız implant, all on four, locater, ballatachman gibi seçenekler sunulabilir.
Diş Eksikliği Nelere Sebep Olur?
Kemik Kaybı: Vücudunuz nasıl kemiklerinizin sağlığına güveniyorsa, dişleriniz de öyledir. Güçlü, yoğun bir çene kemiğine sahip olmak dişlerinizi sabitlemeye yardımcı olur. Dişleri yerinde tutar. Yemeğinizi ne zaman çiğnerseniz, tıpkı egzersizin kaslarınızı korumanıza yardımcı olması gibi, çene kemiğinizin uyarılmasına ve desteklenmesine yardımcı olur. Eksik dişiniz olduğunda bu çenenizde kemik kaybını tetikleyebilir. Çünkü ağzınızdaki eksik boşluğun artık temas edecek başka bir dişi yoktur, bu da kemiği uyarmaya yardımcı olur. Zaman geçtikçe bu boşluğun olması çene kemiğinin bu yerdeki bozulmasına yol açacaktır. Bu durum, çevredeki diğer dişlerinizi zayıflatabilir.
Sağlık Sorunları İçin Daha Fazla Risk: Eksik bir dişi değiştirmek için ne kadar uzun süre beklerseniz, diş eti hastalığına yakalanma riskiniz o kadar artar. Ve diş eti hastalığı, kalp hastalığı, diyabet, Alzheimer ve hatta kanser gibi diğer birçok ciddi sağlık sorununa yol açabilen bir durumdur. Eksik bir diş, diş eti hastalığının en önemli nedenidir. Çünkü bir zamanlar mevcut dişinizin yuvası olan açık cep, artık bakterilerin diş etlerinize girmesi için erişilebilir bir geçit haline gelmektedir. Bu durumda bakteriler sonunda diş eti hastalığına, diş etlerinizin iltihaplanmasına yol açacaktır ve bu da gevşek dişlere, diş kaybına ve daha fazla kemik kaybına neden olacaktır.
Daha Fazla Diş Kaybetme Riskinizi Artırır: Bir dişinizi kaybettiğinizde, çevredeki dişlerinizin sağlığı üzerinde bir domino etkisi yaratabilir. Son araştırmalara göre, eksik bir dişi tedavi ettirmediğinizde bu durum daha fazla diş kaybetme riskinizi %30 oranında artırıyor.
Dişlerinizi Daha Çarpık Görünüme Sahip Olması: Bir dişinizi kaybettiğinizde bu, komşu dişlerin boş alana doğru kaymasına neden olabilir. Bu, gülüşünüz için başka bir estetik sorun yaratabilir, çünkü bir zamanlar düz olan dişler, eksik diş nedeniyle şimdi çarpık hale gelir. Ayrıca diş hijyeniniz için de sorunlar yaratabilir. Dişleriniz birbirinin içine girdikçe, etkili bir şekilde diş ipi kullanmak zorlaşır, bu nedenle dişlerinizde daha fazla yapışkan bakteri birikir ve diş eti hastalığına yol açar.
Isırmanızla İlgili Sorunlar: Dişleriniz yer değiştirdikçe, bu durum bir şey ısırdığınızda dişlerin bir araya gelme şeklini değiştirebilir. Düzgün olmayan bir ısırık, bruksizmi, dişlerin sürekli gıcırdamasını teşvik edebilir ya da bu durum dişlerinizi sık sık gıcırdatmak olan bruksizm veya TME bozukluğu gibi bir çene bozukluğuna yol açabilir. Bu sorunlar diş minesinin zarar görmesine, gerilim tipi baş ağrılarına, diş hassasiyetine ve daha fazlasına neden olabilir.