Periodontoloji Nedir?
Dişeti hastalıkları ve tedavisi, diğer adıyla Periodontoloji anabilim dalı, dişleri çevreleyen çene kemikleri ve dişetleri ile ilgili hastalıklar ve bu hastalıkların tedavisi ile ilgilenen diş hekimliğinin bir bölümüdür.
Periodontolog, diş hekimliği fakültesini bitirdikten sonra, periodontoloji anabilim dalında belirli bir süre daha eğitim görmüş uzman diş hekimidir.
Sağlıklı dişeti nasıl olmalıdır?
- Açık pembe renktedir
- Portakal kabuğu gibi hafif pütürlüdür
- Dişleri muntazam sarar
- Sert, sıkı bir yapıdadır
- Kanama ya da şişlik yoktur
Dişetlerindeki kanama dişeti hastalığının ilk belirtisi olabilir!
Dişeti hastalıklarının ilk evresi diş eti iltihabı ile başlamaktadır. Dişetleri kırmızı görünür ve diş fırçalarken ya da yemek yerken kanayabilir. Ayrıca dişeti iltihabının şiddetine bağlı olarak dişetleri büyüyüp şişebilir. Bu zamanlarda hastanın kanayan dişetlerini fırçalamadan kaçması yanlıştır. Aksine daha dikkatli fırçalaması ve o bölgede biriken gıda artıklarını daha dikkatli uzaklaştırması ve mutlaka bir dişeti hastalıkları uzmanına başvurması gerekmektedir.
Dişeti hastalıkları herhangi bir bulgu ya da belirti vermeden ya da ağrı yapmadan da sinsice ilerleyebilir. Bazı durumlarda hastada diş etlerinde iltihap, apse oluşturabilir. Dişlerin arasında boşluklar görülebilir. Hastada sürekli olan kötü bir ağız kokusu oluşabilir. Hastalığın ileri safhalarında dişleri çevreleyen kemiklerde erime, diş etlerinde çekilmelere ve dişlerde sallanmalara, neticesinde de diş kayıplarına yol açar. Erken teşhis tedavide çok önemlidir. Dişeti hastalığına sahip bireyler, mutlaka düzenli kontroller ile takip edilmelidir.
Diş eti hastalıklarının tedavisi
Diş eti hastalıklarının tedavisinde temel amaç hastalığın ilerlemesini durdurmak, buna neden olan faktörleri (diş taşları, bakteri plağı, iltihaplı granülasyon dokularını) uzaklaştırmak ve mümkünse kaybedilen dokuların kazanımını (kemik oluşumu, diş eti çekilmelerinin tedavisi) sağlamaktır. Hastaya hızlı bir şekilde teşhis konulması ve tedaviye başlanması, kaybedilen dokuların kazanılma başarısını arttırır. Geç kalınmış tedaviler diş çekimleri ile sonuçlanır.