Koruyucu diş hekimliği hakkında genel bir tanım yapmak gerekirse bireyleri her hangi bir ağız ve çene hastalıklarına yakalanmadan önce veya yakalandıysa erken zamanda teşhis edip tedavi altına almayı planlayan bir diş hekimliği dalıdır. Modern diş hekimliğinde çürüklerin oluşmasını bekleyerek müdahale etmek son derece başarısız bir anlayış olarak kabul edilmektedir. Sağlam bir dişi zarar görmeden koruma altına almak koruyucu diş hekimliğinin görevidir.Bireyler doğduklarında çürüksüz dişlere sahiptir. Çürük oluşumu bireyin diş yapısı, tükürük yapısı, beslenme ve ağız bakımı gibi bir çok durumdan dolayı oluşmaktadır. Özellikle çocuk diş hekimliğinde koruyucu diş hekimliği büyük bir önem arz etmektedir. Bunun için çocukların düzenli olarak diş hekimi kontrolleri mutlaka yapılmalıdır.
Çocuk Koruyucu Diş Hekimliği
Diş hekimliği hizmetlerinde koruyucu diş hekimliği ve tedavileri ikiye ayrılır. Çocuklar için koruyucu dis hekimligi ilk dişin sürülmesinden 6 ay sonra başlar ve ömür boyunca devam eder. Koruyucu diş hekimliği anne-baba ve hekim işbirliği ile yapılması gereken bir uygulamadır. Çocuklar için koruyucu diş hekimliği görevleri;
Düzenli diş hekimi kontrolleriDiş gelişimlerinin takip edilmesiDiş fırçalama alışkanlığının kazandırılmasıDiş ipi kullanımı alışkanlığının kazandırılmasıÇürük kontrollerinin yapılıp önlemlerin alınmasıFlourid uygulamasının yapılmasıFissür örtücülerUygun beslenme alışkanlığının kazandırılmasıKoruyucu ortodontik tedaviKötü alışkanlıkların tespit edilip önlenmesi (parmak emme, tırnak yeme, emzik kullanımı)Koruyucu diş hekimliğinde çocukların 6 yaşından itibaren fluorid ve fissür örtücü uygulamaları tavsiye edilir. Koruyucu diş hekimliği alanında detaylı bilgi için iletişime geçebilirsiniz. Bu içerikteki bilgiler tedavi amaçlı değil bilgi amaçlıdır.